Een interview met:
Marjanne Klasen

Trainee

Waarom heb je voor het ROKT-Traineeship gesolliciteerd?

Toen ik in januari 2019 afstudeerde, was ik net 22 jaar en moest ik er nog niet aan denken om al te kiezen voor één vaste werkgever. Ik wilde meer zien van wat de (civiele) wereld te bieden had, hoe cliché dat misschien ook klinkt. Tijdens de laatste stage van mijn studie, bij het tenderteam van KWS, hoorde ik al over het ROKT-Traineeship. Ik was eigenlijk meteen enthousiast over dit programma, mede omdat ik nog geen ervaring had met werken bij de Overheid. Dat ik mij nog twee jaar bij verschillende werkgevers kon oriënteren, was voor mij de perfecte brug tussen mijn studie en een vaste werkgever.

Welke opdrachten voer jij uit tijdens het ROKT-Traineeship?

Mijn eerste opdracht was bij Rijkswaterstaat Oost Nederland. Tijdens deze periode lag de focus op het Programma Veilige Inrichting Bermen. Als onderdeel daarvan moesten alle beginpunten (daar waar de geleiderail begint) op Rijkswegen aanpakt worden. Hiervoor mocht ik mee naar landelijke overleggen, maar bijvoorbeeld ook een vooropname doen op de A1. Naast deze werkzaamheden ondersteunde ik ook de assetmanager van Rijkswaterstaat Oost-Nederland (Zwolle) met zijn werkzaamheden.

In mijn tweede opdracht ging ik aan de slag bij Traffic Service Nederland (TSNed). Gedurende deze periode deed ik een onderzoek naar hoe TSNed zich kan ontwikkelen tot een nog betere samenwerkingspartner voor opdrachtgevers (maar ook andere marktpartijen).

Op dit moment ben ik bezig met mijn derde opdracht. Deze voer ik uit bij Provincie Overijssel. Ik hou mij tijdens deze opdracht onder andere bezig met het implementeren van de bedienfilosofie en het overnemen van de taken als junior projectleider op een project. Verder mocht ik mijn steentje bijdragen bij de aanbesteding van de ingenieursdiensten van de Provincie Overijssel. Kortom: ontzettend afwisselend dus!

Naast mijn werkzaamheden bij de verschillende organisaties heb ik ook diverse cursussen gevolgd en werk ik samen met de andere trainees aan een groepsproject. Deze afwisseling houdt het voor mijn uitdagend en leerzaam.

Welke opdrachten voer jij uit tijdens het ROKT-Traineeship?

Het leukste aan dit Traineeship vind ik de afwisseling van verschillende opdrachten en diverse organisaties. Je krijgt de kans om te ontdekken wat goed bij je past. Ook de vrijheid die je krijgt als trainee kan ik waarderen. Je krijgt de kans om dingen waar je nieuwsgierig naar bent verder te ontdekken. Daarnaast vind ik het fijn dat je samen met de andere trainees ervaringen kunt delen.

Welke opdrachten voer jij uit tijdens het ROKT-Traineeship?

Dat weet ik nog niet 100% zeker, hoewel het beeld steeds een beetje duidelijker wordt… Ik ben iemand met een breed interessegebied en wil daarom ook zeker geen expert zijn binnen een bepaald onderwerp. Dit leverde best veel vraagtekens op voor mij, want hoe nu verder? Om hier mee aan de slag te gaan volg ik vanuit het opleidingsbudget – dat je krijgt als trainee – een loopbaantraject. Samen met de ervaringen binnen de verschillende opdrachten geeft dit veel inzicht in wie ik ben, wat ik belangrijk vind en wat ik zoek in een baan. Dit inzicht is voor mij erg waardevol, want zo weet ik zeker dat ik straks kies voor een baan die bij me past.

Enthousiast geworden?